piątek, 8 grudnia 2017

Serduszka z cynamonowym cukrem.


W mojej kuchni juz od tygodnia pachnie korzennymi przyprawami... Pisalam w poprzednim poscie, ze rozpoczelam pieczenie ciasteczek. Pierwsze cztery tury ciastek mam juz za soba (kolejne przepisy czekaja juz w kolejce:) Dzis chcialam podzielic sie z Wami pierwszym przepisem na proste ciasteczka z cynamonowym cukrem. Ciasteczka sa pyszne, kruche i mocno cynamonowe. Idealne do chrupania do popoludniowej kawy ale takze jako slodki prezent dla bliskich. Goraco polecam :)



Serduszka z cynamonowym cukrem

Skladniki na okolo 60-70 sztuk:
225 g maki pszennej
100 g + 60 g cukru
1 jajko (M)
szczypta soli
3 lyzeczki mielonego cynamonu
150 g zimnego masla

Jajko rozbic, oddzielic zoltko od bialka (bialko przelozyc do miseczki i wstawic je do lodowki).

Make przelozyc do misy miksera, dodac 100 g cukru, szczypte soli i 2 lyzeczki cynamonu. Nastepnie dodac zimne maslo w kawalkach, zoltko jajka i ew. 1 lyzke zimnej wody. Zmiksowac szybko na gladka mase. Uformowac z ciasta kule, zawinac je w folie spozywcza i wlozyc na ok. 1 godz. do lodowki.

Pozostale 60 g cukru wymieszac z pozostala 1 lyzeczka cynamonu, odstawic na bok. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C.

Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, rozwalkowac na stolnicy lekko posypanej maka na grubosc 2-3 mm. Za pomoca foremki do ciastek w ksztalcie serca wycinac ciasteczka i ukladac je na przygotowanych blachach (pozostale po wycieciu ciastek ciasto zagniesc ponownie i wyciac z nich kolejne ciasteczka - robic tak do wyczerpania ciasta).

Posmarowac ciasteczka bialkiem, posypac cynamonowym cukrem. Wstawic blache do piekarnika i piec ciasteczka przez 8-10 min. (na srodkowym poziomie piekarnika). Wyjac, zostawic ciasteczka na 5 min. na blasze a nastepnie przelozyc je na kuchenna kratke aby calkowicie wstygly.





2 komentarze: